شیوه های صید ماهی در جنوب کشور چگونه است؟
صیادانی که در ساحل دریا سکونت دارند و از راه صید ماهی معاش خود را تأمین می کنند با وسایل مختلف، ماهی و میگو را از قَعر دریا بیرون کشیده و می فروشند یا مصرف می کنند. مجله گناوه سایت در این مقاله به برسی شیوه های صید ماهی در جنوب کشور، آموزش ماهیگیری در جنوب کشور، تله های ماهیگیری جنوب نیز پرداخته است.
.

.
كرف ( Karf )
یکی از وسایل صیادی تور ماهی گیری است که برای صید ماهی تور حداقل دو نفر لازم است. یک نفر یک سر تور را کنار گساحل نگه می دارد و دیگری تا مسافتی در آب پیشروی می کند و هرگاه تمام تور در آب پخش شد از سوی دیگر خارج می شود. در این گونه صید که محلی ها به آن ( کرف Karf ) می گویند. ماهی ها عمداً در انتهای تور گرفتار می شوند.
.

.
پرخی ( Perxi )
( پِرخی ) نوعی تور کوچک ماهی گیری است با چشمه های ریز که به وسیله یک نفر حمل و استفاده می شود به این شکل که صیاد تور را روی دوش خود حمل میکند و کنار آب با کنجکاوی حرکت می کند هرگاه نظرش به ماهی یا گروهی از ماهی ها که در گناوه به آن ( کُوچ ) می گویند. در این هنگام فوراً تور را به طرف آنها پرت می کند. این تور که در قسمت های پایین آن تکه های سُرب کار گذاشته شده به علت سنگینی حاصل از سرب ها روی زمین قرار می گیرد و ماهی ها زیر تور گرفتار می شوند.
وجه تسمیه ی این تور نیز به خاطر پرتاب آن (پرخی) است.
.

.
صید با کاسه یا پیاله
در این روش صیاد از چند پیاله از جنس روی یا ظرف آبکش برنج و پارچه ی تور که به آن مَینا – ( Mayna ) می گویند، استفاده می کند. به این صورت که مینا را روی کاسه قرار داده و زیر آن را گره می زند. روی کاسه یک سوراخ به اندازه ی سکه ی ۲۰ ریالی ایجاد در می کند و مقداری طعمه درون کاسه و کمی هم به آن سوراخ می مالد. کاسه را آب کنار ساحل و عمق بسیار کم ( حداکثر یک متر ) با ایجاد گود با دست زیر خاک می کشدد. طوری که با سطح یکسان می شود و فقط آن سوراخ روی آب پیداست.
ماهی ها با عبور از کنار پیاله و استشمام بوی طعمه برای خوردن غذا به طرف سوراخ می روند و با دیدن طعمه ها درون کاسه از سوراخ گذشته و داخل کاسه می روند و به این طریق گرفتار می شوند. طعمه ای که برای این گونه صید استفاده میشود نوعی خرچنگ است که به آن کِرِنجال ( Kerenjal ) یا گَبگوب ( gabgub ) می گویند. ماهی هایی که از این راه صید می شوند زِرگِلی ( Zergeli ) یا هَواسیم ( hawsim ) نام دارد. گوشت این ماهی سفید و شکل ظاهری آن به رنگ صورتی کم رنگ است. هر چند این ماهی بسیار ریز است ولی گوشت آن بسیار خوشمزه است و قیمت آن هم بالا و از ماهی های گران قیمت است.
.

.
صید با قلاب :
این روش صید که تقریباً در سراسر کشور رایج است در منطقه گناوه هم رواج دارد. کنار ساحل روی اسکله ها و اکثر اوقات لنج ها وقایق های صیادی یا طی مسیر طولانی خود را به حوالی جزیره ی خارگ و خارگو، چاه های نفت نوروز و نزدیکی های کشور عربستان سعودی می رسانند وصیدهای جانانه و با ارزش میکنند. مثلا با قلاب ماهی های بزرگ از پنج کیلو تا ۶۰ الی ۷۰ کیلویی صید می کنند. این گونه ماهی ها عملا سِکِن ( Seken ) ، ویر ( Wir ) و شیر ( Šir ) هستند .
.

.
گوفه ( gufeh ):
گوفه نوعی تور ماهی و میگو است که البته بیشتر برای صید میگو استفاده می شود و استفاده از آن بدون داشتن قایق با لنج امکان پذیر نیست. به این صورت که در فصل صید میگو قایق ها ولنج های صیادی با تعدادی ملوان به آب های عمیق رفته و گوفه را پشت قایق با لنج بسته و حرکت می کنند. ولی دوسر انتهای گوفه نزد خودشان است. پس از طی مدتی با همکاری هم و با خواندن آوازی دسته جمعی ( هَی یام لی ) گوفه را می کشند و از دریا بیرون آورده روی سطح قایق یا لنج می ریزند سپس ماهی و میگوهای صید شده را در سبد گذاشته و روی آنها یخ می گذارند تا خراب نشود.
میگوی صید شده در منطقه ی گناوه از بهترین نوع میگوی دنیاست که قیمت بسیار بالایی دارد. و جزو تله های ماهیگیری در جنوب میباشد.
.

.
گَرگور ( gargur ) :
آموزش ماهیگیری در جنوب کشور : گَرگور یکی از بهترین و پر برکت ترین وسایل و شیوه صيد ماهی است. گرگور در واقع نوعی تله است که ماهی در آن اسیر می شود، شکل آن کروی است و جنس آن از سیم بافته می شود. همان وسیله ای که در باغ وحش ها نیز استفاده می شود و پرندگان را در آن نگهداری می کنند. در میانه ی گَرگور یک راه ورود به صورت قیف دیده می شود. ورودی قیف گشاد و انتهای آن که وارد گرگور می شود تنگ است و به همین علت وقتی ماهی وارد گرگور شد دیگر قادر به بیرون آمدن نیست و همان جا گرفتار می شود.
صیادان گرگورها را با خود به فواصل دور دست و واّ های عمیق برده و در آب رها می کنند. یک تکه کائوچو را با طناب بسته و یک سر طناب را به گرگور وصل می کنند. کائوچو روی آب می ماند و نشانه ای است تا صیادان گرگورها را هنگام بیرون آوردن پیدا کنند. انواع ماهی های درون گرگور خوراک خرچنگ ها میشوند زیرا خرچنگ ها نیز برای خوردن ماهی های بزرگ وارد گرگور می شوند. صیادان به گرگورهای یکدیگر نزدیک نمیشوند البته گاهی ممکن است لنج های تجاری در مسیر خود به گرگورها برخورد کنند و آن را بالا بکشند و ماهی های درون آن را خالی کنند در چنین شرایطی مبلغی پول را بابت قیمت ماهی ها درون پارچه یا نایلون گذاشته و داخل گرگور میگذارند و آن گاه گرگور را به قعر دریا می فرستند.
علامتی که در دریا برای پیدا کردن گرگورها می گذارند چیبال ( Cibal ) نام دارد. ارتفاع گرگورها معمولاً ۱/۵ تا ۲ متر و پهنای آن نیز حدود ۲ متر است.
پایانی
مجله گناوه سایت همیشه در تلاش و کوشش است تا بهترین آموزش ها و خبر های جنوب کشور را در اختیار شما بگذارد. ما در این مجله به برسی شیوه های صید ماهی، آموزش ماهیگیری در جنوب کشور و تله های ماهیگیری در جنوب نیز پرداخته ایم که تمامی اطلاعات دقیق و کارآمد می باشند! درباره ما سوالات متداول و سیاست مرجوعی کالا را بخوانید تا بتوانید بهترین تصمیم را برای خرید از فروشگاه بزرگ گناوه سایت بگیرید. همچنین مطلب معروف گناوه جدید را حتما بخوانید!


پوشاک زنانه
اکسسوری زنانه
ساعت زنانه
عینک زنانه
کفش زنانه
کلاه زنانه
کیف زنانه
پوشاک مردانه
پیراهن مردانه
شلوار مردانه
ساعت مردانه
کفش مردانه
کلاه مردانه
کمربند مردانه
کیف مردانه
کراوات

لپ تاپ
موبایل
